Toekomst en borging DementieNet programma
Ik ga op reis en neem mee
DementieNet faciliteert op dit moment 20 lokale netwerken. Dit doen we zoveel mogelijk op maat, met lokale trainingen, persoonlijke coaching, procesbegeleiding en netwerktools. De netwerken zijn in drie rondes opgestart en zijn in verschillende fases van de reis: van net startend tot (nagenoeg) bij de bestemming.
Welke energie kost het? Voor wie? Hoe houden we de koers? Welke proviand is onderweg nodig en wie profiteert? We hebben deze vragen op 20 april 2017 besproken met de netwerkverbinders, de eerstelijns organisaties waar zij werken en de organisaties die dit kunnen faciliteren.
Borging in 2018 en verder
Marcel Olde Rikkert, projectleider DementieNet en hoogleraar Klinische Geriatrie, gaf een presentatie over het vervolg van het DementieNet programma in 2018. We gaan onder de paraplu van het Radboudumc Alzheimer Centrum door met het verspreiden van de DementieNet werkwijze. Ons bestaan is van tijdelijke aard, daarom willen we graag dat regionale partners, zoals zorggroepen voor huisartsen of dementieketens, in de toekomst de ondersteuning van de netwerken gaan verzorgen.
Train de trainer
In de regio Nijmegen proberen we dit uit: we zijn een samenwerking aangegaan met de OCE, de regionale zorggroep voor huisartsen. Samen hebben we een subsidieaanvraag voorbereid en ingediend voor een 'train de trainer' programma. We gaan hiermee 10 nieuwe netwerken ondersteunen bij het vormgeven van de zorg aan kwetsbare ouderen, inclusief dementiezorg.
Andere regio’s of gemeenten hebben zich inmiddels gemeld: regio Arnhem/Liemers, Breda, Zaanstreek, Utrecht, Gemert. Dit jaar hopen we dat de DementieNet werkwijze zich via meerdere 'train de trainer' trajecten verspreidt over het land.
Faciliteren onderlinge uitwisseling
Een deel van de netwerken heeft nu twee jaar ondersteuning gehad en zij gaan zelfstandig verder. Contact met DementieNet blijft echter bestaan. Wij zullen tevens de onderlinge uitwisseling tussen de netwerken faciliteren.