Netwerkdeelnemer aan het woord | Moniek Hanegraaf

20-09-2017

Even voorstellen
Ik ben Moniek Hanegraaf en ik ben praktijkondersteuner huisarts (POH) ouderenzorg. Daarnaast werk ik als POH voor diabetes melitus en hart- en vaatziekten bij Medisch Centrum Oud West in Nijmegen.

In kaart brengen van ouderenzorg: waar begin je?
Twee jaar geleden zijn wij in onze huisartsenpraktijk begonnen met het in kaart brengen van de ouderenzorg. Dit bleek lastiger dan gedacht: waar begin je? En hoe geef je het vorm? Toen kwamen we in contact met DementieNet. Zij hebben ons gecoacht en samen hebben we bekeken met welke verbeterpunten we aan de slag zouden kunnen gaan. Naar aanleiding daarvan hebben wij in onze praktijk een netwerk opgezet van artsen, POH's en een zorgtrajectbegeleider dementie.

Samen met de zorgtrajectbegeleider ben ik de netwerkverbinder. DementieNet heeft ons in deze rol extra begeleid. Zo hebben wij leiderschapstrainingen en masterclasses gevolgd. Het heeft ons in eerste instantie geholpen in de begeleiding van het netwerk, maar daarnaast zijn wij als hulpverlener zelf ook gegroeid.

Meer draagvlak door netwerkzorg
Doordat ons netwerk is georganiseerd binnen onze praktijk, creëren we meer draagvlak voor het thema ouderenzorg en dementie. We hebben telkens gezamenlijk de verbeterpunten gekozen. De DementieNet scholingen hebben ons geholpen om dementie in kaart te brengen en de diagnose beter te kunnen stellen in eerstelijn. De juiste disciplines zijn nu aanwezig bij het multidisciplinair overleg (MDO), waardoor het qua structuur en inhoud verbeterd is.

Daarnaast hebben we een sociale kaart gemaakt voor de ouderen. En er is tweemaal per jaar contact met meerdere disciplines. In dit overleg bespreken we waar we precies mee bezig zijn en op welke manier we elkaar kunnen aanvullen.

Uitwisseling van kennis en ervaring met andere netwerken
Voor mij is de meerwaarde van DementieNet de duidelijke structuur, waardoor we de ouderenzorg beter in kaart kunnen brengen. Het was niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. Ook zijn we in contact gekomen met andere netwerken en zo wisselen we kennis en ervaring met elkaar uit. We werken met steeds meer disciplines samen die betrokken zijn bij de ouderenzorg.

Daar waar we twee jaar geleden zoekende waren, zijn we inmiddels goed op weg. We zien een verdubbeling in de diagnose dementie, die aanvankelijk zo onderbelicht was. Dat maakt het voor ons mogelijk veel eerder zorg in te zetten voor een patiënt en zijn of haar mantelzorgers.