Innovatieparcours: iedereen geslaagd!
In het kader van Wereld Alzheimer Dag organiseerden DementieNet en het Radboudumc Alzheimer Centrum op 19 september 2019 de bijeenkomst ‘Dementiezorg in de hoogste versnelling!’. In een innovatieparcours werd gezamenlijk met de deelnemers het thema ‘innovatie in dementiezorg’ onderzocht: wat is innovatie eigenlijk? Waarom is het nodig? Of is het een hype? Wat zijn de mogelijkheden in de (ouderen)zorg? En wat betekent het voor mij als hulpverlener, onderzoeker, patiënt/cliënt of mantelzorger?
Innovatie op locatie: Novio Tech Campus
Onder leiding van zorgtrainer Jeroen de Blij (De Blij Trainen & Acteren) en een team van parcoursleiders liepen de ruim 120 zorgverleners, mantelzorgers, onderzoekers en andere geïnteresseerden letterlijk een parcours langs verschillende zorginnovaties: van cognitieve tests, Crdl, ouderdomspakken en bloeddrukmetingen tot (mantelzorg) apps, robotica en metingen van handknijpkracht. Op de Novio Tech Campus in Nijmegen werden de deelnemers uitgedaagd om door een andere (virtuele) bril naar dementiezorg te kijken. De aanwezigen werden ‘beoordeeld’ door een transformatiecommissie onder leiding van zorgrobot Pepper. Het geheel werd muzikaal begeleid door The Bojangles.
Intermezzo’s en experimenten
Tussen de verschillende parcoursrondes door kwamen deskundigen Esther Jacobs (ZZG zorggroep), Debby Gerritsen (Radboudumc) en Jurriaan van Rijswijk (Games for Health Projects) aan het woord. Zij gaven een inkijkje in leefstijlmonitoring, innovaties op het gebied van gedragsverandering bij dementie en games om het onderzoek naar dementie te versnellen.
Jeroen de Blij en The Bojangles gingen vervolgens live een experiment aan om de werking van muziek en smaak op onze waarneming te onderzoeken. Lolly’s die bijdragen aan het functioneren van je geheugen en muziekfragmenten die een positieve werking hebben op je ‘state of mind’: misschien niet wetenschappelijk onderbouwd, maar wel een inspirerende manier om eens out of the box te denken.
Take home message
De deelnemers waardeerden de verschillende invalshoeken en perspectieven over innovatie en hoe je dat als hulpverlener of mantelzorger in de praktijk kan toepassen. Jef Nijssen, lid van de transformatiecommissie: “Het was een goede, informatieve en inspirerende bijeenkomst. Ik kijk uit naar de veranderingsvoorstellen voor ontmoeting, benadering en bejegening van mensen met dementie”. De oproep: blijf vooral nieuwsgierig, om de zorg aan mensen met dementie te kunnen verbeteren. Marcel Olde Rikkert: “Samen innoveren in een netwerkverband met een goede doelgroepvertegenwoordiging is nuttig, leuk en gewenst, vanwege de veranderende omgeving. Deze les nemen we graag vanuit DementieNet als take home message mee en dragen we verder uit.”
Impressie